Aviația de afaceri se află în centrul unei controverse și este, de asemenea, o ocazie de a deschide dezbaterea lansată de Julien Bayou și preluată de ministrul nostru al transporturilor , Clément Beaune. Într-un moment în care guvernul lansează o campanie în rândul francezilor pentru o mai mare sobrietate energetică, este legitim să arătăm cu degetul utilizarea excesivă a avioanelor private de către anumite celebrități (1% din utilizarea reală a avioanelor de afaceri atrăgând atenția mass-media).

Ar trebui ca utilizarea avioanelor private să fie interzisă sau reglementată?
La AEROAFFAIRES, am dori să ne exprimăm opiniile, asumându-ne în același timp responsabilitățile sociale și de mediu. Există o nevoie urgentă ca industria noastră să fie pe deplin mobilizată cu privire la aceste probleme.
În 99% din cazuri, aviația de afaceri este o soluție de transport specializată care permite întâlnirea între oameni, reducând la minimum constrângerile de timp. Ea se adresează în principal directorilor de companii sau tehnicienilor care se confruntă cu constrângeri de timp saude accesibilitate.
Astfel, aviația de afaceri leagă multe orașe europene mici și aeroporturi locale, îmbunătățind conectivitatea în întreaga Europă (1 400 de aeroporturi în Europa).
Aviația de afaceri răspunde, de asemenea, nevoilor specifice ale serviciilor publice: pompieri, salvare și evacuări medicale.
Sectorul aviației de afaceri din Franța generează 0,001% din emisiile globale.
În Franța, 80% din utilizarea avioanelor private se face în scopuri de afaceri, iar 20% pentru transportul aerian de marfă și agrement, precum și pentru nevoi guvernamentale sau zboruri medicale (source EBAA).
În 2021, defalcarea aviației de afaceri în Franța va fi :
- 50,3% din activitatea aviației de afaceri din Franța este comercială.
- 31,8% din activitatea aviației de afaceri din Franța este necomercială.
- 10,2% din activitatea de aviație de afaceri din Franța este militară/guvernamentală.
- 7,7% din activitatea de aviație de afaceri din Franța este medicală/specială.
În cele din urmă, 80% din rutele operate de sectorul nostru nu sunt deservite de mijloace tradiționale, cum ar fi transportul feroviar sau companiile aeriene comerciale.
Aviația de afaceri este, de asemenea, o emblemă a industriei franceze. Aceasta injectează anual 32 de miliarde de euro în economia noastră (sursa GIFAS) și generează peste 100 000 de locuri de muncă (500 000 de locuri de muncă la nivel european).
Franța este o putere în industria aeronautică, reprezentată în special de Dassault Aviation, Daher și Airbus. Aceste companii, precum și producătorii de motoare precum Safran și companiile aeriene, luptă pentru a rămâne sub pavilion francez. VALLJET SDAviation, ASTONJET, Get1Jet, Chalair Aviation și infrastructurile aeroportuare precum Aviapartner, Jetex, ExecuJet Aviation Group, Edeis, VINCI Airports și Groupe ADP stau mărturie a acestui dinamism.
Sectorul nostru trebuie să ia parte la dezbatere.
Nu trebuie să intrăm într-o dezbatere greșită. Nu se pune problema legitimării responsabilității noastre cu fapte și cifre, dar trebuie să deschidem discuția și să venim cu soluții și răspunsuri. De exemplu, nu ar trebui să accelerăm l’innovation pentru a reduce rapid impactul ecologic al tuturor călătoriilor cu avionul privat?
Franța trebuie să facă mai mult pentru a sprijini proiectele aeronautice franceze prin obținerea de fonduri pentru aviația curată, pentru a încuraja investițiile în proiectele noastre franceze și europene.
O propunere legislativă pertinentă ar fi aceea de a face carburant alternatif neutre en CO2 obligatorie pentru avioanele private până în 2030.
Care sunt perspectivele pentru tranziția ecologică a aviației de afaceri?

Soluții actuale pentru o aviație mai curată
Având în vedere dimensiunile și greutatea lor reduse, avioanele private ar trebui să fie primele care să beneficieze de eforturile de cercetare și tehnologie. Acest lucru ar face posibilă dezvoltarea și lansarea unor aeronave mai ecologice (électricité, hydrogène).
În plus, soluția care este disponibilă imediat atât pentru aviația de afaceri, cât și pentru avioanele de linie este reprezentată de combustibilii de aviație sustenabili (SAF sustainable aviation fuel).
Acest sistem reduce emisiile de CO2 cu aproape 80% în comparație cu combustibilii fosili.
Deoarece clienții aviației de afaceri sunt mai puțin sensibili la preț, această soluție pare a fi cea mai evidentă și eficientă modalitate de a realiza o tranziție ecologică rapidă în aviația de afaceri.
Aviația durabilă de mâine
Astăzi, bărbați și femei pasionați de aeronautică lucrează la aviația de mâine, cu proiecte promițătoare.
- Dezvoltarea combustibililor sustenabili pentru aviație; Axens cu proiectul de colaborare BioTfueL®
- Îmbunătățirea performanțelor ecologice ale aeronavelor, cu un efort de cercetare și inovare fără precedent care se concentrează simultan asupra aeronavelor, surselor de energie utilizate (hidrogen) și operațiunilor, în vederea realizării unei descoperiri tehnologice; aeronava electrică hibridă a VoltAero. La sfârșitul lunii martie, start-up-ul francez AURA AERO a dezvăluit planurile de lansare a unui avion 100% electric până în 2026.
- Avioane private alimentate cu hidrogen Beyond Aero cu Eloa Guillotin și drone
- Investiții semnificative în reînnoirea flotei
- Proceduri operaționale pentru reducerea consumului de combustibil (pilotare ecologică); OpenAirlines & Air France
- Optimizarea infrastructurilor și a lanțului de manipulare a aeronavelor la sol. Aéroport de Lyon și Nantes AirFrance.
Pentru a realiza acest lucru, Franța trebuie să fie un precursor în dezvoltarea acestor tehnologii de combustibil durabil și să stabilească rapid o cale de implementare.
La AEROAFFAIRES, considerăm că respectul pentru mediu este o problemă importantă, motiv pentru care vă sugerăm să optați pentru opțiunea Sky CO2 pe zborul dvs. pentru a vă reduce amprenta de carbon. Pentru toate cererile de charter, contactați-ne la +33144099182, prin e-mail: charter@aeroaffaires.com sau completați formularul devis en ligne. Vă vom răspunde cât mai curând posibil.