Știați că durata de viață a unui avion privat este de 50 de ani? Nu mai puțin de 200 de aeronave comerciale sunt scoase din uz în fiecare an. Și se estimează că, până în 2030, peste 20 000 de avioane private vor trebui reciclate la nivel mondial. Așadar, cum se reciclează un avion privat? Cine se ocupă de dezmembrare? Ce se întâmplă cu piesele? Cât costă reciclarea unui avion privat?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care AEROAFFAIRES răspunde în acest articol privind reciclarea avioanelor private.
Reciclarea aeronavelor: câteva cifre
Știați că :
- 92% dintr-un avion poate fi reciclat.
- 10% dintr-un avion este transformat în metale prețioase (titan, oțel, aluminiu)
- un motor de avion reciclat, „second-hand”, poate costa până la 3 milioane de euro.
- 1 000 de piese pot fi reciclate și repuse în circulație.
- doar 13% din piesele de aeronavă sunt deșeuri nereutilizabile.
- dintr-o aeronavă mare de cursă lungă se pot obține până la 5 000 de conserve.
Reciclarea unui avion privat: diferitele etape
Aproximativ 90% din aeronavă va fi reciclată. Așadar, care sunt etapele implicate în reciclarea unei aeronave? Noi suntem aici pentru a vă explica.
Prima etapă constă în transferul aeronavei la locul de dezmembrare: fie în Tarbes, fie în Châteauroux.
Apoi, experții îndepărtează motorul, componenta cheie a aeronavei, cu valoare adăugată ridicată.
Urmează operațiunea de „ecologizare a aparatului„. Aceasta presupune demontarea și tăierea aparatului.
În această etapă, experții golesc aparatul de lichidele sale și îl dezbracă complet de componentele sale. Toate componentele aparatului sunt îndepărtate: scaune, cockpit, instrumente, geamuri și mochetă.
De asemenea, aeronava este complet golită de „lichidele” sale: uleiuri, benzină, circuite hidraulice și electrice.
Componentele asociate cu materialele periculoase sunt încredințate unor companii care au experiența necesară pentru a le manipula.
Este nevoie de cel puțin 6 săptămâni pentru dezmembrarea aparatului, care este etapa finală, și de mai mult de 3 luni pentru reciclarea întregului aparat.
Cine reciclează avioanele private?
Aeroporturile și companiile care le dezmembrează:
Două aeroporturi sunt bine cunoscute în lumea reciclării avioanelor private și a aeronavelor în general. Acestea găzduiesc operațiuni de dezmembrare și reciclare a aeronavelor. Acestea sunt aeroportul Tarbes și aeroportul Châteauroux.
Compania lider pe piața reciclării aeronavelor este Tarmac Aerosave. Aceasta este o filială a Airbus, Safran și Suez. Tarmac Aerosave depozitează 20% din aeronavele europene mobilizate pentru că au ajuns la sfârșitul duratei lor de viață, în timp ce acestea sunt reciclate.
Start-up AC Dismantling: un nou jucător pe piața reciclării avioanelor private.
Anthony Chamarty se află în spatele acestui proiect inovator, care este complet în ton cu vremurile. Scopul? Să ofere companiilor aeriene o soluție pentru eliminarea avioanelor private care nu mai sunt în serviciu și să ofere reciclare și, uneori, o a doua viață pentru piesele de schimb ale aeronavelor: scaune, bucătării, materiale, carlingi și motoare. Această companie ambițioasă își propune să devină „fierul vechi” pentru avioanele private.
Cât costă reciclarea unui avion privat?
Costul estimat al reciclării unui avion în Europa este de 150.000 EUR. Acest cost ridicat este justificat de costul forței de muncă calificate. Depozitarea aeronavelor scoase din uz este cea mai profitabilă pentru întreprinderile din sectorul reciclării.
Cât costă reciclarea unui avion privat?
Se estimează că un avion care a fost dezmembrat valorează 10% din prețul său nou de achiziție.
Prețul variază în funcție de prețul materiilor prime și secundare.
Ce se întâmplă cu piesele avioanelor private după reciclare?
Multe piese vor avea o a doua viață. Piesele reciclate sunt :
- cabluri
- piese din plastic
- motoare
- fuselaj, empenaje, aripi și motoare
- Piese de schimb: ferestre, glisiere, uși de siguranță, comenzi de zbor, cutii negre, computere de bord.
- piese care conțin materiale periculoase: baterii, azbest, extinctoare etc
Lumea decorațiunilor interioare este foarte interesată de hublouri. Multe dintre componentele din plastic vor fi utilizate în industria textilă.
Reciclarea aeronavelor: o piață nereglementată
În prezent, piața reciclării aeronavelor, deși în plină expansiune, se luptă pentru a fi reglementată. Ca urmare, uneori vedem comercianți locali de fier vechi care dezmembrează o aeronavă la capătul unei piste folosind metode nespecificate și neselective. Nu se face nicio sortare sau reciclare. Aceasta este o operațiune de „dezmembrare a avioanelor”, asemănătoare cu ceea ce se găsește în lumea automobilelor.
Acesta este motivul pentru care AFRA, asociația internațională de reciclare, lucrează la reglementarea sectorului prin definirea unui cod de bune practici. Astfel, se va garanta că piesele second-hand sunt verificate și trasabile în mod corespunzător. Regularizarea acestei activități urmărește, de asemenea, să asigure luarea în considerare a mediului.
Reciclarea aeronavelor este un proces lung și costisitor, dar care este necesar pentru mediu. Sortarea și oferirea unei a doua vieți pieselor de aeronavă, fie ele comerciale sau private, sunt etape esențiale pentru a răspunde provocărilor de mediu. Acest sector urmează să evolueze în următorii ani pentru a deveni o etapă esențială și integrată în ciclul de viață al unei aeronave.