ONG-ul belgian Transport & Environment (T&E) a prezentat un studiu privind emisiile de CO2 ale traficului aerian. Raportul indică introducerea unei taxe pe parafină pentru zborurile comerciale. Această taxă ar urma să fie aplicată treptat acestor zboruri în Uniunea Europeană. La jumătatea lunii iulie 2021, Comisia Europeană a sugerat că avioanele de afaceri (precum și zborurile de transport aerian de marfă și de marfă) ar trebui să fie scutite de această taxă.
O măsură contestată de unele companii aeriene
În raportul T&E, impozitarea ar urma să fie evaluată în funcție de performanța ecologică și energetică a combustibilului. Scopul este de a încuraja companiile aeriene să utilizeze din ce în ce mai mulți combustibili, cunoscuți sub denumirea de SAF (Sustainable Aviation Fuel), dintre care unii conțin biocarburants, deoarece aceștia nu sunt impozitați.
Taxa urmează să fie introdusă pe o perioadă de aproximativ zece ani și se preconizează că va genera venituri de 325 de milioane EUR pe an, deoarece se aplică zborurilor din UE și Regatul Unit. Aceste venituri ar putea fi utilizate pentru decarbonizarea aviației, se arată în raport.
Discutate de statele membre ale UE, unele sunt deja în favoarea aplicării imediate a taxei (Austria, Luxemburg și Belgia). Cu toate acestea, înainte ca taxa să poată fi aplicată, toate cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord, ceea ce nu este deloc ușor.
Companiile aeriene europene precum Air France și Lufthansa sunt îngrijorate de faptul că taxa va denatura concurența. Nu toată lumea este în favoarea acestei măsuri. Airlines For Europe și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că aceste aeronave își pot procura în mod intenționat o parte din combustibil în afara UE pentru a fi cel puțin scutite de taxă.

Un avantaj pentru aviația de afaceri?
Avioanele private și les frets aériens (vol cargo) sunt în prezent excluse de la această taxă din cauza constrângerilor legale.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aviația cu jet de afaceri merge bine. În 2019, unul din 10 avioane care au decolat din Franța a fost un avion privat. În timpul crizei crise sanitaire,, spre deosebire de aviația comercială, al cărei trafic a scăzut cu 60%, avioanele de afaceri au reușit să reziste. Dar acest lucru nu a fost fără consecințe asupra emisiilor de CO2. T&E raportează că, între 2005 și 2019, emisiile generate de avioanele private au crescut cu 31%, comparativ cu 25% pentru aviația comercială.
Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că sectorul aviației private va oferi mai rapid aeronave și soluții de călătorie mai puțin poluante.
Aviația de afaceri va fi utilizată de două ori mai mult pentru călătoriile scurte de mai puțin de 500 km. Acesta este un avantaj considerabil dacă ne gândim că aceste zboruri vor fi ideale pentru aeronavele cu emisii zero de CO2. O serie de proiecte pentru aeronave hibride sau 100% electrice vor vedea lumina zilei în următorii ani, aviația de afaceri fiind principalul beneficiar.
În plus AEROAFFAIRES a lansat SKYCO2ceea ce înseamnă că 100% din emisiile de CO2 generate de un zbor sunt compensate prin intermediul unui proiect certificat de reîmpădurire.
Doriți să închiriați un avion privat? Experții noștri în aviație AEROAFFAIRES sunt la dispoziția dvs. 24/7 pentru zborul dvs. privat la+33 (0) 1 44 09 91 82. Nu ezitați să vizitați devis en ligne pentru a obține un preț estimativ pentru zborul dvs. privat.