Dornier: constructor aeronautic

Dornier 328

Dornier este un constructor aeronautic german creat de un expert și inginer în aeronautică, Claudius Dornier. Această companie aeronautică, înființată în perioada interbelică în 1922, a fost închisă în 2002. Ea lasă în urmă o poveste frumoasă și realizări în lumea aviației. Dornier s-a remarcat în special prin crearea de avioane cu propulsie (turbopropulsoare, turboreactoare). Modelele principale de avioane sunt Dornier 328 și Dornier 228. Decolare imediată și investigație asupra acestei foste companii germane specializate în aviație.

Povestea lui Claudius Dornier, fondatorul constructorului aeronautic Dornier
Orice poveste frumoasă începe cu un protagonist principal. Acesta este Claudius (sau Claude) Dornier. C.Dornier s-a născut pe 14 mai 1884 în Germania, în orașul Kempten, în sud-vestul regiunii Bavaria. Familia sa este de origine franceză, mai precis din orașul Arçon din regiunea Bourgogne-Franche-Comté. Părinții lui C.Dornier: Dauphin-Désiré Dornier și Mathilde Buck, s-au stabilit în Germania după căsătorie.
CEO-ul, Claudius Dornier, a fost întotdeauna pasionat de domeniile aeronautice și aerospatial. În 1907, bărbatul de 23 de ani a absolvit ca inginer la universitatea tehnică din Munchen. Având naționalitate franceză din partea părinților, dar trăind integral în Germania, C.Dornier a fost naturalizat german în 1913. Totuși, el și-a păstrat naționalitatea franceză. A început să lucreze în domeniul ingineriei în orașul Karlsruhe. Datorită experienței sale de succes în compania aeronautică Zeppelin, C.Dornier a început mai multe cercetări. Pe de o parte, el studiază, un pic ca niște operațiuni de rutină, proiectarea și rezistența anumitor metale ușoare. Scopul său este de a inova în materie de aeronave, avioane sau hidroavioane.
În 1922 a fost creat Dornier Wal, un hidroavion. Denumirea Wal provine din cuvântul balenă în germană și face referire la aspectul acestor avioane.
El va fabrica ulterior tipuri de avioane cu propulsie cu elice, cu o implementare ingenioasă. Este începutul flotei de aparate a companiei aeriene. C.Dornier configurează un sistem cu elice în față și în spatele motorului. Aceasta produce o tracțiune în față și o împingere în spate, permițând astfel o manevrabilitate mai bună a avioanelor. Acest mod de motorizare îl face o referință în acest domeniu.
C.Dornier își face cariera în aeronautică și fabrică numeroase avioane, de la studiul materialelor până la asamblarea finală. El moare în 1969 în Elveția. Avea 4 copii, dintre care Peter Dornier, care îi va lua locul în cadrul companiei până în 2002 (an care marchează atât decesul lui P.Dornier, cât și oprirea industriei Dornier).

Povestea constructorului aeronautic Dornier
Începuturile constructorului Dornier în perioada interbelică
Așa cum am văzut cu povestea fondatorului său Claudius Dornier, compania a fost înființată în 1922 în perioada interbelică. Primele hidroavioane Dornier Wal sunt construite inițial în Italia, în stațiunea balneară Marina di Pisa. De ce Italia? Pentru că Dornier trebuie să facă față constrângerilor impuse de tratatul de la Versailles pentru a fabrica avioane. Aceste hidroavioane vor fi exportate în întreaga lume.
Este în perioada dintre cele două războaie mondiale când Dornier vede cu adevărat dezvoltarea companiei sale aeronautice. Într-adevăr, avioanele Dornier efectuează primul lor zbor de probă, în special hidroavioanele cu carenă, care sunt ideale și foarte utilizate pentru a asigura legături atât intercontinentale, dar mai ales transatlantice. Într-adevăr, sunt Dornier (Do) Wal, precum și succesorii lor Do 18 și Do 26, care au deschis primele linii pentru transportul de pasageri, permițând traversarea Oceanului Atlantic. De asemenea, înainte de al Doilea Război Mondial, Dornier a fabricat ceea ce va fi cel mai mare avion din perioada interbelică, Do X. Acesta este un avion echipat cu nu mai puțin de 12 motoare cu elice dispuse câte două. Acesta era supranumit „vasul zburător”. Claudius Dornier se va strădui ulterior să găsească modalități de a îmbunătăți aerodinamica acestor avioane. De exemplu, pe modelul Do 26, sunt instalate flotori retractabili în timpul zborului, care se desfășoară înainte de aterizare, adică de aterizare pe apă, deoarece aceste avioane se aterizează pe apă! Această inovație îmbunătățește manevrabilitatea în aer a acestor avioane masive.

Constructorul aeronautic Dornier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, avioanele modele Do 26, precum și Do 18 sunt echipate cu armament. Ele sunt utilizate de Luftwaffe, armata aeriană germană începând din 1939. Aceste hidroavioane vor permite realizarea de recunoașteri, în special pe Marea Nordului. Modelul Do 24 este un trimotor care a fost fabricat cu câțiva ani înainte de începutul războiului. Efectuează primul său zbor în 1937. Armata aeriană germană va comanda nu mai puțin de 217. Acest tip de aparat devine astfel unul dintre cele mai importante în această perioadă și efectuează în special misiuni de salvare maritime. După război, modelul Do 24 se integrează în Marina franceză. De asemenea, Dornier pune în circulație Do 17, un avion militar care este supranumit „creionul zburător” datorită fineții fuselajului său.
Apoi, la sfârșitul războiului, este fabricat Dornier 335, care efectuează primul său zbor în 1943. Este un bimotor care este desemnat la acea vreme ca fiind cel mai rapid avion din categoria sa, cu o viteză de 765 km/h. Și, ca noutate a vremii, cu acest avion este instalat scaunul ejectabil.

Povestea Dornier în perioada postbelică
În timpul războiului, gigantul aeronautic Dornier era o industrie aeronautică care fabrica avioane pentru război și, prin urmare, producea într-un fel armament. În Germania, după război, a avut loc o denazificare, producătorul de avioane Dornier nu a fost judecat pentru aceasta, dar compania sa se afla într-o situație proastă. Fabrica sa situată lângă Lacul Constance a fost distrusă. Dornier se va stabili astfel în Elveția, în orașul Zug. Într-adevăr, era interzis în Germania, pentru o vreme după război, să se facă construcții aeronautice. În paralel cu fabrica sa din Elveția, el face asamblarea aparatelor sale în Spania. Când această interdicție este ridicată, el instalează din nou o fabrică la Lindau (Germania).
Abia din 1956, Dornier își revine în sfârșit cu fabricarea succesivă a avioanelor Do 27, Do 28 și Do 31.
În 1962, la vârsta de 78 de ani, Claudius Dornier își lasă compania fiilor săi și se retrage din funcții. Compania Dornier funcționează în continuare și dezvoltă ulterior un avion de linie cu elice, Dornier 228 și Dornier 328. Ambele sunt avioane de scurtă distanță.
În 1985, compania aeronautică de familie Dornier este cumpărată de constructorul auto Daimler Benz. Apoi, în 1996, Dornier este vândută lui Fairchild, un constructor aeronautic american. Este declinul companiei Dornier și al fabricării avioanelor, care avea ambiția de a ateriza avioanele sale în intercontinental, după prea multe costuri de angajat și proiecte nefinalizate, compania intră în faliment în 2002. Aceasta își închide definitiv porțile și semnează sfârșitul poveștii constructorului aeronautic Dornier.

Principalele avioane ale constructorului aeronautic Dornier

Dornier 328 : Acest model de avion este un bimotor cu reacție specializat în transportul regional și legături de scurtă distanță. Nu există avioane de lungă distanță la Dornier. După numeroase avioane fabricate pentru armată, dar și hidroavioane, Dornier a dorit să diversifice oferta sa. Astfel a apărut Dornier 328, un avion regional cu 33 de locuri pentru pasageri la bord, plus membrii echipajului într-o cabină spațioasă. Acesta a efectuat primul său zbor în 1998, apoi a fost certificat anul următor. Până în prezent, există aproximativ o sută de exemplare ale Dornier 328 în serviciu. Este modelul care se apropie cel mai mult de un avion de afaceri.
Interiorul cabinei are 1,87 m, ceea ce permite majorității pasagerilor să se simtă bine și nu înghesuiți în aparat. Acest avion regional dispune de servicii complete la bord, inclusiv toalete și un colț de bucătărie bine echipat.

Dornier 228 : Fabricat începând cu anii ’80, Dornier 228 precede Dornier 328. Este un avion regional capabil să transporte 16 pasageri, dar și să efectueze zboruri cargo pentru transportul de mărfuri. La fel ca Do 328, acest avion regional este ideal și rentabil pentru distanțe scurte. Într-adevăr, raza sa de acțiune este de 1800 km. Acest avion a fost apreciat și recunoscut pentru robustețea sa și eficiența de evoluție în medii cu condiții dificile. De asemenea, are capacitatea de a ateriza pe piste scurte și uneori puțin exploatabile. Acest lucru i-a adus, de altfel, supranumele de „camionul aerian”.

La AEROAFFAIRES, experții noștri în aviația privată sunt disponibili 7 zile din 7 și 24 de ore din 24 și răspund la toate cererile dumneavoastră de închiriere. Contactați-ne la +33 (0) 1 44 09 91 82 sau completați direct formularul de ofertă online.